Personnel Unit Cost: νέα μέθοδος υπολογισμού δαπανών προσωπικού  

25-06-2024

Στις 19 Ιουνίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης σχετικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των δαπανών προσωπικού στον Ορίζοντα Ευρώπη, το Personnel Unit Cost. H μέθοδος αυτή επιτρέπει στους δικαιούχους την εφαρμογή ενός πιο απλουστευμένου τρόπου για την δήλωση αυτής της κατηγορίας δαπανών με την χρήση ενιαίας ημερήσιας χρέωσης (daily rate) για όλο το προσωπικό που απασχολείται σε έργα. Η ημερήσια χρέωση συμφωνείται εκ των προτέρων σε επίπεδο οργανισμού και επιτρέπει στους εργαζόμενους να γνωρίζουν εξ αρχής την αμοιβή τους ανά ημέρα εργασίας.

Με αυτόν τον τρόπο οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιούν το Personnel Unit Cost για να παρέχουν έναν απλούστερο και λιγότερο επιρρεπή σε σφάλματα τρόπο δήλωσης των δαπανών για το προσωπικό τους στα έργα. Η χρήση του παρ’ όλα αυτά είναι εντελώς προαιρετική. Οι δικαιούχοι μπορούν να το δοκιμάσουν και, αν δεν πεισθούν για τη χρησιμότητα του, να επιστρέψουν στη χρήση του Actual Personnel Cost.

Η χρήση του Personnel Unit Cost αναμένεται ότι θα επιφέρει σημαντική απλούστευση τόσο στην υποβολή των εκθέσεων όσο και στους πιθανούς ελέγχους. Το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ.