Νέο NEB Facility για την υποστήριξη του αειφόρου σχεδιασμού στην Ευρώπη από το 2025 έως το 2027

02-08-2024

Τον Μάρτιο του 2024, ανακοινώθηκε η υιοθέτηση ενός NEB Facility, του πρώτου πολυετούς εργαλείου δημοσιονομικής στήριξης που θα υποστηρίξει το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus (NEB) από το 2025 έως το 2027. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει στην εύρεση και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα, και να αναζωογονήσουν τις ευρωπαϊκές γειτονιές μέσω βιώσιμου και συμπεριληπτικού σχεδιασμού.

Βασισμένο στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Ορίζοντα Ευρώπη για το διάστημα 2025-2027, το NEB Facility αποτελείται από δύο βασικά μέρη:

Έρευνα & Καινοτομία (Research & Innovation Component): Με ενδεικτικό προϋπολογισμό 120 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως έως το 2027, θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα αναδείξουν την άρρηκτη σχέση ανθρώπου και πράσινου μετασχηματισμού.

Σχέδιο Ανάπτυξης & Εφαρμογής (Roll-out Component): Θα καλύψει ζητήματα ανάπτυξης και τεχνικής υποστήριξης, που θα ενισχυθούν από διάφορα προγράμματα της ΕΕ, μέσω των οποίων θα ανιχνευτούν σχετικά θέματα και προτεραιότητες.

Το NEB Facility έχει διαμορφωθεί ώστε να παρέχει ένα σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις και να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, επιτρέποντας στο κίνημα NEB να αξιοποιήσει πλήρως τη δυναμική του, οδηγώντας στη δημιουργία αποτελεσματικών ιδεών, δράσεων, και προτάσεων χάραξης πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης με τα κράτη μέλη, την Κοινότητα NEB και βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς να έχει ήδη ξεκινήσει.

Η διαβούλευση είναι ανοιχτή έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2024. Για την αρχική ανακοίνωση του NEB Facility, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο. Για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης, ακολουθήστε τον σύνδεσμο EUSurvey - Survey (europa.eu).